Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

PsxCad simuleert elektrolyser Hygenesys: ‘Dragen graag bij aan uniek project’

Met simulatieprogramma PsxCad levert Powerspex een bijdrage aan het Twentse project Hygenesys. Namens Powerspex verdiept Luc Drummen zich in de simulatie van de bestaande elektrolyser, zodat waardevolle informatie wordt vergaard voor het nieuw te bouwen decentrale elektrolysesysteem.

Het project HYGENESYS ( HYdrogen GENEration SYStem for decentral applications) is een leer- en innovatieproject met onderzoekers, studenten en bedrijven rondom waterstofinnovatiecentrum Twente H2Hub.
Het is een samenwerking tussen Twentse kennisinstellingen en bedrijven waarmee wordt gewerkt aan het ontwerp en de bouw van een waterstofelektrolyzer. Een 2-jarig project dat bijdraagt aan de energietransitie wat betreft waterstof.

(tekst gaat verder onder de foto)

Luc Drummen

 

Luc Drummen namens Powerspex naar Almelo

Een rol in dit project is weggelegd voor PsxCad, het eigen simulatieprogramma van Powerspex. Speciaal voor het project heeft Maarten Rinket, manager simulatie engineering bij Powerspex, Luc Drummen gecontracteerd. De 23-jarige student werktuigbouwkunde aan de UT in Enschede werkt via Powerspex twee dagen per week aan Hygenesys.
“Mijn interesse ligt bij waterstof en op deze manier werk ik alvast in mijn toekomstige vakgebied,” legt Drummen zijn keus voor Powerspex uit. “Een mooie baan om te combineren met mijn studie; flexibel werk en helemaal mijn interesse.”

'Dat is dé manier om aan de toekomst te werken. Mooi dat we als Powerspex hier een bijdrage aan kunnen leveren'

Relevante bijdrage PsxCad

Op de H2Hub Twente-locatie in Almelo is al een elektrolyser aanwezig waarvoor veel interesse is. “Deze elektrolyser bevat waardevolle informatie voor de versie die de studenten van de H2Hub ontwerpen en bouwen. Die informatie wordt blootgelegd middels de simulatie in PsxCad. Technische problemen – misschien zelfs gevaren – worden er mee in kaart gebracht. Mijn doel is om een relevante bijdrage te leveren aan het project zodat ik waardevolle handvatten aan kan aanreiken. Hiermee kunnen we het ontwerp waar die studenten mee bezig zijn verbeteren, of misschien zelfs een innovatieve bijdrage ervoor leveren.”

De verwachting is dat er nog meer gebruik gemaakt zal worden van de simulatie, aangezien het een middel is om externe stakeholders en andere geïnteresseerden extra uitleg te geven over de elektrolyser.

'Onze kennisregio kan substantiële bijdrage leveren aan energietransitie'

Substantiële bijdrage energietransitie

Als de simulatie, het ontwerp en de bouw van de elektrolyser uiteindelijk klaar zijn, ligt er een concept klaar dat eventueel vermarkt kan worden. Voor simulatiemanager Rinket een interessante gedachte: “Helemaal omdat het een Twents project is: onze kennisregio kan hiermee een substantiële bijdrage leveren aan de energietransitie wat waterstof betreft.”

Twents project

Het meerendeel van de bedrijven en kennisinstituten die meewerken aan Hygenesys zijn verankerd in Twente.
“Er is veel kennisdeling zonder dat concurrentie de samenwerking dwarsboomt. Sterker: ze werken samen en leren volop van elkaar. Wat dat betreft een project dat de Twentse mentaliteit eer aan doet. Je bereikt het meest met samenwerking. Dat is de manier om aan de toekomst te werken. Mooi dat we als Powerspex daar een bijdrage aan kunnen leveren.”

Drummen knikt instemmend. “Daarnaast juich ik het vooral toe dat er serieus werk wordt gemaakt van waterstof. Het heeft zoveel mogelijkheden, maar heeft nog maar een relatief klein aandeel in de energietransitie; hoewel het snel opkomt. Dat wij in Twente op een dergelijke constructieve manier werken aan de energietransitie middels waterstof, is bijzonder.”

H2Hub Twente Hygenesis Powerspex PsxCad