Ga naar hoofdinhoud

Al ruim 15 jaar ontwikkelt de afdeling R&D van Powerspex in eigen beheer simulatoren en het Psxcad Simulatie Softwarepakket. Dit wordt gedaan op basis van jarenlange ervaring met implementatie van energieprocessen en mathematische modellen van een grote diversiteit aan installaties.

De simulatoren worden gebruikt binnen energiecentrales, warmtenetten, drinkwater voorziening en industrie, en hebben een grote waarde voor het opleiden van operators, om te leren hoe de installatie te bedrijven en te onderhouden.

Naast het trainingsaspect, worden de simulaties ook gebruikt om haalbaarheid en ontwerp te toetsen en optimaliseren, zowel in prille haalbaarheidsfase, alsook concept t/m detail engineeringsfase.

Wat PsxCad Simulatie Software onderscheidt is de mogelijkheid om in PsxCad de regel- en besturingssoftware te koppelen aan het proces model, waarna het mogelijk is dit geheel dynamisch te simuleren. Hierdoor biedt PsxCad de mogelijkheid om zijn concepten te ontwerpen, toetsen en optimaliseren voordat naar een volgende fase wordt overgegaan.

Het simulatiepakket PsxCad is in eigen beheer enorm doorontwikkeld, met standaard webservertechnologie, waardoor een complete DCS-installatie of HMI-PLC-installatie nagebootst kan worden, inclusief de diverse bedieningslocaties op afstand. Er zijn inmiddels tientallen projecten gerealiseerd en een grote variatie aan DCS & SCADA systemen look & feels.

Diverse DCS/SCADA look and feels

Binnen de thuismarkt van Powerspex, de energiemarkt, zijn diverse energiecentrales die een 1-op-1 Operator Training Simulator van Powerspex in gebruik hebben. Het doel van deze simulatoren is het trainen van operators, onderhoudspersoneel, nieuw personeel en overige medewerkers die direct te maken hebben met de kern van de bedrijfsvoering. Men werkt in een identieke omgeving als de eigen energiewacht of centrale besturingsruimte. Gedragingen van de installaties, de besturing en SCADA worden digitaal nagebootst.

Ook worden simulaties toegepast als geschikte tool om:

  • Nieuwe warmtenetten te ontwerpen of bestaande warmtenetten aan te passen en te verbeteren. (Concept Engineering Simulaties)

Stadswarmtenet

Warmtenet met E-boiler en buffer

  • Performance van drinkwater productie te analyseren en verbeteren
Drinkwatervoorziening
  • Generieke onderwijssimulator Afval Energie Centrales tbv training en onderwijs

Water-stoom kringloop Afval Energie Centrale

Roosterverbranding inclusief heatmap en Tanner diagram

Back To Top