skip to Main Content

Vitens wil compleet digitaal inzicht van bron tot tap

Vitens heeft het energieverbruik bij de productielocaties teruggedrongen door realtime gegevens te verzamelen. Nu zet het drinkwaterbedrijf in op de koppeling met andere informatie. “We kunnen dan beter sturen met ons water”.

Medewerkers kunnen op hun mobiele telefoons zien hoe efficiënt het energieverbruik op de 93 productielocaties is: groen, oranje of rood? Dat is in tien jaar met digitalisering bereikt vanuit een situatie van bijna nul, vertelt Louis Brussee, specialist energiereductie en duurzaamheid bij Vitens. Tegelijkertijd is er in zijn ogen nog veel meer winst te behalen. “We willen toe naar een compleet digitaal inzicht van bron tot tap.”

Brussee geeft een presentatie bij de op 19 maart door Envaqua georgani-seerde TechTalk over het managen van drinkwater assets op de Aqua Nederland Vakbeurs. In zijn verhaal gaat hij in op twee onderwerpen: hoe krijg je een goed beeld van het energieverbruik? En hoe weet je waarvoor energie allemaal wordt gebruikt, zodat je de juiste beslissingen kunt nemen?

Interessante daling
In 2012 had Vitens 440 watt aan energie nodig voor een kubieke meter drinkwater, nu nog 436 watt. “Een interessante daling gezien de wet van de grote getallen”, zegt Brussee. “We gebruiken jaarlijks ongeveer 157 gigawatt om water aan 5,7 miljoen klanten te leveren. Het is een mooi resultaat dat we 1 procent minder energie hoeven in te kopen, zeker omdat de vereiste zuiveringsinspanningen steeds groter worden. We zijn efficiënter bezig. De data over energie komen tegenwoordig realtime binnen, waardoor we snel aanpassingen kunnen doorvoeren.”

Het waterbedrijf wil nu de volgende stap zetten door gegevens over ener-gie te koppelen aan gegevens over grondwaterstanden, waterkwaliteit en grondstoffen. Brussee: “Daarmee kunnen we beter sturen met ons water: minder verspilling, minder verstoringen en ook minder energieverbruik. “Een probleem is dat een deel van de informatie over de andere aspecten per maand of kwartaal wordt verzameld. “Dat moet vlugger.”

Digitale tweeling
Vitens zet bij deze stap sterk in op co-creatie. Tijdens de TechTalk staat de schijnwerper op de samenwerking met Powerspex, een technisch bedrijf gespecialiseerd in oplossingen voor procesautomatisering. “We geven dit bedrijf inzage in ons systeem om hiervan een analyse maken”, aldus Brussee.

Powerspex licht de distributiepompstations volledig door met de Energy & Performance Scan. Daarvoor wordt een digitale tweeling van een pompstation gemaakt. Met dit virtuele simulatiemodel gaan Powerspex en Vitens na welke pompen het meest efficiënt zijn, zegt Brussee. “Blijken de huidige pompen in een station niet optimaal te draaien, dan bekijken we wat het effect is van vervanging door andere pompen. Dit effect kan per winningslocatie verschillen. Zo kunnen we betere beslissingen nemen.”

Back To Top