Een nieuwbouwproject waar alle Powerspex-expertises op E&I-gebied samenkomen. Van basic-engineering, detail-engineering, paneelbouw, software, montage tot en met de inbedrijfstelling. Powerspex is een “one stop shop” voor haar opdrachtgevers.

In 2015 is Powerspex benaderd door Stork STQ voor een nauwere samenwerking tussen beide bedrijven. Voor Stork is het doorslaggevend dat Powerspex alle expertises op E&I-gebied die Stork nodig heeft om zowel kleine als grote projecten uit te voeren, in huis heeft. Stork STQ ziet Powerspex als een “one stop shop”, en een gelijkwaardige aanspreekpartner voor alle E&I-zaken. In 2016 heeft dit o.a. tot een samenwerking voor een nieuwbouwproject van een hogedruk-waterpijpstoomketel voor de eindklant Sabic in Engeland geleid.

 

De opdracht

De opdracht van Stork STQ omhelst vele E&I-aspecten:

  • Instrumentatie: het specificeren en dimensioneren van de juiste instrumenten, flow-metingen en regelafsluiters, ondersteund door berekeningen gemaakt in Conval. Tevens het ondersteunen van de inkoopafdeling van STQ bij het evalueren van de aanbiedingen van toeleveranciers.
  • Hardware engineering: het opstellen en vervaardigen van diverse documenten voor de uitvoering, zoals blokdiagrammen, klemmenkast-specificaties, kabellijsten, instrument datasheets, instrumentlijsten, I/O-lijsten, hook-up’s, locatie apparatuur diagrammen, aansluit-typicals, etc.
  • Paneelbouw: ontwerpen, vervaardigen en testen van een brander-besturingspaneel BMS, met als basis een HIMA HiQaud veiligheids-PLC.
  • Software engineering: het ontwerpen van een functionele omschrijving en regelkringen-specificatie voor het Emerson DCS-systeem. Het vervaardigen van de systeembeschrijving van de ketelbeveiligingen (BMS-systeem). Het programmeren van de BMS middels het HIMA-softwareprogramma ELOPII. Het testen van de BMS-software middels de door Powerspex zelf ontwikkelde simulatiesoftware PsX-CAD. FAT en communicatietesten met de eindklant.
  • Safety Engineering: het geven van input tijdens HAZOP-meeting samen met opdrachtgever en eindklant. Het maken van de SIL-verificatie en SIF-calculatie.
  • Montage: het bekabelen en van instrument-tubing voorzien van de, door Stork STQ geleverde, gas-skids inclusief megger-testen van de bekabeling en lektesten van de tubing.

 

Resultaat

Een tevreden opdrachtgever. Powerspex heeft haar “one stop shop”-filosofie waargemaakt en de haar opgedragen werkzaamheden op een hoog kwaliteitsniveau uitgevoerd, en binnen de tijdslimiet. De samenwerking is zowel bij Stork als bij Powerspex als zeer prettig ervaren en voor herhaling vatbaar. Vooral kennisbundeling van beide partijen heeft gezorgd voor een goed en degelijk ontwerp.