NV NUON Energy heeft de vernieuwing van de besturingssystemen voor warmtetransport, warmteoverdrachtstations (WOS) en hulpwarmtecentrales (HWC) ten behoeve van de warmtewacht van de locatie Utrecht aan Powerspex in opdracht gegeven, en tevens de automatisering van het elektrotechnische en het besturingstechnische gedeelte.

 

De opdracht

De wens van NUON was om te werken met de 800xA- en 800F-systemen van ABB, waarbij het 800xA- systeem als SCADA-systeem zou worden toegepast en het 800F-systeem als redundante PLC-systeem. Op basis hiervan heeft Powerspex een nieuw besturingsconcept uitgewerkt, waarbij een hoge beschikbaarheid centraal staat.

 

Resultaat

Vanaf de centrale “wacht” op Merwedekanaal is vanuit 6 beeldschermen door één operator de gehele stadsverwarming van Utrecht te bedienen. Hier staan ook twee grootbeeldschermen waarop een algemene presentatie van het hele netwerk wordt gegeven.

Op de diverse locaties staan de PLC-systemen en iedere locatie heeft ook een Workstation van waaruit de locatie eventueel lokaal bediend kan worden. Alle locaties zijn middels een redundante glasvezel-ethernetverbinding met elkaar verbonden.

Om de beschikbaarheid van het systeem te verhogen zijn een aantal zaken redundant uitgevoerd. Zo ook de profibus verbinding met de verschillende pompen. Deze zijn in een redundante glasvezel-profibus verbinding met elkaar verbonden.

Powerspex heeft gebruik gemaakt van een eigen ontwikkeld simulatiesysteem om vooraf de gehele besturing te kunnen presenteren en testen. Dit simulatiesysteem is ook ingezet om de ca. 50 mensen wegwijs te maken met de gewijzigde regelprincipes.