Carsid is als gevolg van hun staalproductie producent van hoogovengas en dit gas zal in een ketel onder hoge druk/temperatuur (125 bar/560 °C) in combinatie met nafta en aardgas verbrand worden. De hierbij geproduceerde stoom wordt gebruikt om elektrische stroom op te wekken met behulp van een hoog/midden en condenserende stoomturbine. Totale productie is ongeveer 40 MWe. De ketel is een bestaande ketel, gebouwd in de 1965 en gedurende de laatste 25 jaar niet meer in gebruik. De gereviseerde turbine komt van een andere site van Carsid. Powerspex is nodig om het gehele I&C-systeem te vernieuwen. De lokale instrumenten moeten ten dele worden hergebruikt en het controle- en veiligheidssysteem zijn op basis van de PLC-technologie van Siemens S7. Het bedienings- en monitoringsysteem moet ook worden vernieuwd op basis van het SCADA-systeem van Siemens, type WINCC.

 

De opdracht

Voor Powerspex betreft het een groot project (in volume). De procestechnologie wordt bemoeilijkt door de hoge druk en temperatuur, het hoogovengas, de combinatie van de geforceerde en geïnduceerde trek van de van de ventilatoren, de startprocedure door HP en LP stoom bypass-stations, het condensatiesysteem met 3 voorverwarmers. De vervanging van de technologie is gecompliceerd vanwege het hergebruik van een ketel die de laatste 25 jaar buiten gebruik is geweest in combinatie met een gereviseerde turbine. Het I&C-systeem is complex vanwege de functionele specificaties die door PowerspeX moeten worden opgesteld. De PLC-technologie en het SCADA-systeem zijn uitgebreid (ca. 1.000 markeringen). Last but not least is het tijdschema erg strak.

Naast de technische uitdaging wordt Powerspex ook geconfronteerd met complexe communicatie. De voertaal is Engels (contractueel de formele taal), maar ook Frans (lokale taal), Nederlands en Italiaans komen voor.

Carsid is eigendom van Duferco (een Italiaanse staal-coöperatie) en de mensen op site zullen worden bijgestaan door Group-IPS. Ook een nauwe samenwerking met de belangrijkste toeleveranciers zoals Siemens Nederland is noodzakelijk.

 

Kennis Powerspex

Basis design
Specificaties functioneel ontwerp, control narratives, cause & effect diagrams

Richtlijnen
EN

Engineeringtools
Software (S7 en WINCC), HCAD, E-Plan

Management
Site management, project management, stoomturbine.

 

Resultaat

De revisie is binnen 5 maanden afgewerkt en de elektriciteitscentrale werkt goed.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]